Desigualtat / Política / Reflexions / Societat

Filtres

“La més moderna, avançada i àmplia forma de mercat mundial”

José Luís Sampedro

L’actual sistema internacional ha heretat els problemes més greus sorgits de la Guerra Freda. Un marc en el que els Estats ja no tenen autonomia ni control sobre els processos polítics, socials i econòmics que succeeixen al interior de les seues fronteres post westfalianes.

L’11 de setembre de 2001, a més, marca un punt de inflexió dins del context de la globalització que ve canviant les dinàmiques conegudes fins ara. Una d’elles i que, a més, corre paral·lela a l’augment de la importància dels temes econòmics i comercials i de la unilateralitat i hegemonia d’uns actors concrets, és el tema de la seguretat globalitzada per a lluitar contra un terrorisme internacional: un dels assumptes més destacats de l’agenda internacional.

El terrorisme internacional és una dinàmica de la globalització, al igual que ho és la industria armamentística i els interessos comercials a països dels tercer món. El terrorisme són les intervencions militars i mercantils d’Occident en territori llunyà a casa. El terrorisme és el pànic que aquestes dinàmiques globalitzadores estableixen a tot el planeta. ¿Resultat? centenars de morts cada dia a Orient Pròxim, centenars de morts l’Àfrica o morts al mateix cor d’Europa.

Ataque terrorista en Paris

Thibault Camus (AP)

Terrorisme és que molts siris hagen de fugir de sa casa buscant refugi, terrorisme és aconseguir que cap persona puga sentir-se segura a la seua pròpia llar, ja siga europea, asiàtica o sud-americana… Terrorisme és el reduccionisme informatiu i el pànic creat pels mitjans de comunicació de masses, uns mitjans de comunicació servidors de potències, terrorisme és un discurs polític que aprofita la por per aconseguir la continuïtat d’un sistema de interessos, un discurs polític que, per cert, res ha d’envejar al discurs religiós.

La por sempre ha estat una forta arma per a lluitar, per a persuadir, per a convèncer… a una multitud, a una humanitat.

Ninguna vida val més que una altra. Els que han mort a Paris tenen nom, rostre i vida, com tenen els centenars d’assassinats a Síria, Iraq o Palestina. Aleshores, ¿per què no llegim igual un titular que resa “60 morts a un mercat en Damasc” que “129 morts en una cadena d’atemptats en Paris”? Facebook permet un filtre francès per a que pugues rendir-li homenatge a les víctimes de Paris, ¿per què no hi ha un filtre amb la senyera palestina?

masacre_EDICRT20151114_0002_13

Les dinàmiques globalitzadores venen generant odi, extremisme, ràbia i mort de civils que paguen per allò pel que no podem tenir ni un mínim control.

I la solució que prenen els alts polítics i mandataris d’aquest món és l’ofensiva militar, o el control de fronteres, o el discurs del pànic. Una bona forma de retroalimentar aquest sistema que va carregant-se la humanitat. ¿A algú se li ocorrerà llevar-se el filtre dels ulls i preguntar-se si hi ha una forma de canviar un sistema que ens porta al suïcidi col·lectiu?

Sí, estem venuts. Som la nova mercaderia d’un sistema global de interessos i no tenim el control, sols tenim por, odi i ràbia, mort i extremisme. Uns i d’altres. Jo hui pregue per tots nosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s